facebook linkedin

50 jaar Bijlmer

 
  • Project Bijlmer 1
  • Project Bijlmer 2
  • Project Bijlmer 3
  • Project Bijlmer 4
  • Project Bijlmer 5
  • wow slider
  • Project Bijlmer 7
slider html by WOWSlider.com v8.8m

Amsterdam viert 50 jaar Bijlmer. Dit jubileumjaar wordt gevierd met kunst, theater, muziek, educatie en sport. De fotoroute Cityscapes + Birdmen is een kleurrijke en feestelijke fototentoonstelling met foto’s van Jacquie Maria Wessels. Zij neemt je mee naar Paramaribo, Amsterdam Zuidoost en Den Haag, waar zij portretten maakte van ‘vogelmannen’ met hun zangvogels. Aan beide kanten van de wereld laten deze stoere mannen een enorme toewijding aan hun zangvogels zien. De portretten van de vogelmannen worden afgewisseld met stadsgezichten uit Paramaribo. Beide zijn karakteristieke elementen uit de Surinaamse cultuur en samenleving. De fotoroute loopt langs verschillende buitenlocaties in de Bijlmer en is gratis toegankelijk.

Birdmen
Rond de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 vertrokken grote groepen Surinamers naar Nederland, de vogeltjes verhuisden mee. En zo kun je niet alleen op zondagochtend op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo, maar ook in Amsterdam Zuidoost hetzelfde ritueel meemaken. Heel vroeg in de ochtend komen de mannen met de vogels bijeen. De vogel die de meeste ‘slagen’ fluit binnen een bepaalde tijd wint. Het trainen van een zangvogel is een serieuze aangelegenheid, het vereist geduld en tijd. Het is zaak dat de vogel zich helemaal op zijn gemak voelt. De vogels gaan dan ook overal met de trotse mannen mee: op de brommer, in de bus, naar het werk of het café. Het gaat om een lang en zorgvuldig proces van gewenning van een vogel aan zijn baasje, en het gaat vooral om liefde. Met de kampioenschappen zijn uiteindelijk duizenden dollars te verdienen.

Cityscapes
In Paramaribo fotografeerde Jacquie Maria Wessels eveneens stadsgezichten waarin typisch Surinaamse muurschilderingen domineren. Deze zorgvuldig gecomponeerde fotoserie is soms vervreemdend en surrealistisch. De foto’s laten zien hoe inwoners van de stad de ruimte appropriëren en schetsen een interessant cultureel en economisch tijdsbeeld van Paramaribo. De met de hand geschilderde reclame-uitingen bevatten hyperrealistische afbeeldingen van o.a. gereedschappen, soepblikken, havermout, knakworsten en aansporingen als ‘Doe je best op school’.....

Jacquie Maria Wessels woont en werkt in Amsterdam. Wessels heeft zich ontwikkeld tot een autonoom/documentair fotograaf die zich graag voor langere tijd in een onderwerp verdiept. Haar onderwerpen dienen veelal als kader om de diverse sociale omstandigheden van mensen te onderzoeken.

www.jacquiemariawessels.nl

 

Soort project
Fotoroute 50 jaar Bijlmer
Cityscapes + Birdmen Jacquie Maria Wessels

Lokatie
Hoekenrodeplein, Bijlmerplein, Bijlmerparktheater, Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost

Datum
22 juni tot en met 5 augustus 2018

Functie
Productie

Opdrachtgever
Stadsdeel Zuid- Oost, Jacquie Maria Wessels

Mede mogelijk gemaakt door
Stadsdeel Zuid-Oost 50 jaar Bijlmer

Uit de pers